hoe de topteams van Europa spelers managen | bwin
hoe de topteams van Europa spelers managen | bwin

Hoe breed is de kern van Europese topteams?

Nu we het einde van het seizoen ingaan, moeten de leidende clubs van Europa opnieuw een balans vinden tussen de Europese wedstrijden en hun drukke binnenlandse schema.

Is het mogelijk om met een kleine groep spelers voor verschillende prijzen te strijden of hebben managers een brede kern en kwaliteitsondersteuning nodig?

We hebben de resultaten van de ‘big five’ competities in 2022-23 geanalyseerd om te analyseren hoe verschillende teams hun selecties gebruiken.

Wie heeft de meeste spelers gebruikt?

Nottingham Forest loopt voorop in de Premier League, met manager Steve Cooper die dit seizoen tot nu toe 33 spelers in 23 wedstrijden heeft geselecteerd.

Elders in Europa hebben zes teams – Cadiz, Valladolid, Verona, Spezia, Schalke en Ajaccio – 34 spelers ingezet, allemaal in hun strijd tegen de degradatie.

Clubs die het bij een kleinere groep spelers hebben gehouden, doen het over het algemeen beter.

Manchester City strijdt bijvoorbeeld om de Premier League-titel met de minste spelers van alle Engelse topteams (21).

In Frankrijk heeft het eveneens goed uitgeruste PSG de speeltijd beperkt tot een selectie van 25 man.

Ondertussen was Freiburg een van de verrassingen van het seizoen in Duitsland, waar Breisgau-Brasilianer op slechts drie punten verwijderd staan van de top van de Bundesliga, dat met slechts 24 spelers.

Welk team vertrouwt op de basiself?

Consistentie in teamselectie heeft zijn vruchten afgeworpen in de topcompetities van Europa.

Arsenal en Napoli zijn op weg om een einde te maken aan hun langdurige tijd zonder landstitel, omdat ze vastklampen aan hun basiself. De Gunners hebben het hele seizoen slechts 18 wijzigingen in hun basisopstelling aangebracht.

Tal van andere teams die strijden voor Europese kwalificatie doen dit aan da hand van een vaste ploeg, zoals Newcastle in de Premier League, Rayo Vallecano in La Liga, Freiburg in de Bundesliga en Lens in Ligue 1.

Aan de andere kant heeft inconsistentie in de selectie geleid tot enkele slechte resultaten.

In Engeland heeft Chelsea’s uitgebreide transferactiviteit ervoor gezorgd dat Graham Potter een enorm team heeft om uit te kiezen, waarbij de basiself van de Blues amper 60% van de minuten heeft gespeeld.

Sevilla presteert ondermaats in Spanje en heeft tot nu toe gewisseld en gewisseld, terwijl Cremonese – dat nog niet kon winnen – ook moeite heeft om voor een basiselftal te kiezen.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X