Ferrari Formule 1 auto
Ferrari Formule 1 auto

WK 2018: Frankrijk favoriet voor de titel

Dit weekend valt de ontknoping van het WK 2018. Zondag strijden Frankrijk en Kroatië om de titel, en een dag eerder ontmoeten de teleurgestelde Belgen en Engelsen elkaar om uit te maken wie de troostprijs krijgt. Welk land mag straks zijn naam laten graveren in de voet van de originele 18-karaats gouden FIFA Wereldbeker en een replica ter waarde van 100.000 euro mee naar huis nemen? Frankrijk is favoriet, maar Kroatië heeft in dit toernooi al vaker de voorspellingen gelogenstraft.

Frankrijk

‘Dit waren de twee beste landen op het WK, spijtig dat er een moest verliezen,” stond er in de pers na de halve finale tussen Frankrijk en België. Maar het is niet anders. De Rode Duivels kunnen met opgeheven hoofd het toernooi verlaten. Misschien als nummer drie. Hun kansen voor een overwinning op Engeland in de kleine finale van zaterdag staan genoteerd 2.20. Daarmee zijn ze duidelijk favoriet. De odds voor een Engelse overwinning zijn 3.25.

Ondertussen bereidt Frankrijk zich voor op de beslissende wedstrijd van het toernooi. Als de Franse verdediging zondag even stug en de aanval even scherp is als tot nu toe, lijkt de kans dat ze voor de tweede keer wereldkampioen worden groot. De odds van 1.91 zijn nadrukkelijk in het voordeel van ‘Les Bleus.’ Maar kan het team van Deschamps de druk die de favorietenrol met zich meebrengt aan tegen de Kroaten die meer dan tevreden zijn met hun status als underdog?

Kroatië

Na een foutloze groepsfase schakelden de Kroaten in de achtste finales Denemarken uit op strafschoppen en in de kwartfinale herhaalden ze dit kunstje tegen gastheer Rusland. Als nummer 4 in de voorspellingen voor de eindzege, stonden ze in de halve finale in het veld tegen Engeland, en weer leek het op een penalty shoot-out uit te draaien. Maar een doelpunt van Mario Mandzukic in de verlenging bracht Kroatië waar weinigen hadden voorspeld dat het zou komen: in de finale van het WK. Het beste resultaat voor de Kroaten tot nu toe was de halve finale in 1998, toen uitgerekend de tegenstander van zondag, Frankrijk, te sterk bleek. Wed op een overwinning van Kroatië @ 4.50.

X