Floyd Mayweather Jr. v Conor McGregor World Press Tour - Los Angeles
Floyd Mayweather Jr. v Conor McGregor World Press Tour - Los Angeles

Mayweather tegen McGregor: de vergelijking

De komende match tussen Floyd Mayweather – in veler ogen de beste pond-voor-pond bokser in de geschiedenis – en UFC-ster Conor McGregor maakt bij fans aan beide kanten uitgesproken meningen los. Het debat over de vraag of de ontmoeting tussen de twee sporten fascinerend of een farce wordt, zal zeker blijven woeden tot en met hun gevecht op 26 augustus. Om discussiemateriaal aan te dragen, hebben we de meest relevante gegevens uit hun respectieve carrières naast elkaar gezet.

Laten we eerst eens kijken naar de fundamentele verschillen: McGregor is iets groter en veel jonger – 12 jaar Mayweather’s junior – wat zeker van invloed zal zijn. Hij mist het indrukwekkende ongeslagen record van zijn rivaal, maar zijn veel hogere knockout percentage bewijst dat hij weet hoe hij een tegenstander moet uitschakelen.

Een vergelijking van McGregor’s 10 UFC-gevechten met Mayweather’s 10 meest recente optredens onthult een aantal interessante overeenkomsten, naast de verschillen die konden worden verwacht. Beide vechters landen een vergelijkbaar percentage van hun stoten, met een gemiddelde van 5,8 per minuut. Defensief zijn ze echter elkaars tegenpolen: slechts 20% van de punches die op Mayweather werden afgevuurd kwamen aan, tegenover 43% van de stoten gericht op McGregor.

Hoewel deze cijfers ten dele kunnen worden verklaard uit tegengestelde vechtstijlen, onderstrepen ze ook het verschil in ervaring dat deze twee vechters in de ring brengen.

Clash van de geldmachines

Beide vechters lopen er graag mee te koop hoeveel geld ze voor zichzelf en hun sport verdienen en ze hebben duidelijk de grote evenementen gedomineerd. De drie meest bekeken pay-per-view bokswedstrijden waren van Mayweather, en vier van de vijf populairste UFC gevechten van McGregor.

Zal McGregor het uithoudingsvermogen hebben?

Behalve de meest voor de hand liggende uitdaging voor McGregor – het feit dat hij zich moet aanpassen aan de boksregels terwijl hij tegenover een van de grootsten aller tijden in de ring staat – moet hij nog een paar specifieke obstakels overwinnen. Eén die direct in het oog springt is uithoudingsvermogen. Negen van Mayweather’s laatste 10 gevechten gingen de volle 12 ronden, zodat hij elke keer ruim een half uur tussen de touwen stond. Die van zijn uitdager waren meestal binnen zo’n acht minuten voorbij. Als de UFC man geen snelle doorbraak kan forceren, zou hij weleens aan het kortste eind kunnen trekken in een slijtageslag tegen een van de beste defensieve boksers ooit.

Is het een voordeel voor McGregor dat hij rechts voorstaat?

Naast de vraagtekens over de manier waarop McGregor zal vechten, wordt ook zijn linkshandigheid genoemd als iets dat Mayweather zou kunnen ontwrichten. Wanneer we terugkijken op zijn professionele carrière, lijkt de Amerikaan zijn stoten even gemakkelijk te landen tegen links als rechts voortaande opponenten, maar de linkshandigen hebben het vaker 12 ronden volgehouden en zijn dus misschien beter in staat om zijn meer verwoestende aanvallen te weerstaan.

McGregor lijkt kwetsbaar tegen opponenten met een groter bereik.

Hoewel Mayweather de iets kortere van de twee is, steekt zijn bereik gunstig af tegenover veel van McGregor’s UFC-tegenstanders tot nu toe. Dit zou belangrijk kunnen zijn, omdat drie van de vier wedstrijden waarin McGregor de meeste klappen opliep tegen vechters waren met een bereik dat groter was dan dat van Mayweather of even groot. Omdat de uitdager niet mag schoppen om zijn tegenstander op afstand te houden, kon hij het weleens moeilijk vinden om buiten bereik te blijven.

Gepost door Andrew McDermott

Andrew werkt bij de Press Association, waar hij de berichtgeving over sportwedden overziet. Eerder was hij werkzaam op de Teletext Sport desk en als webredacteur van Engelse Cricket Team. Hij is een levenslange Huddersfield Town fan en zijn favoriete ontspanning is op de fiets de heuvels in gaan.

X