WimbledonCourt4
WimbledonCourt5

Wimbledon court gids: vind precies wat je zoekt

Wedtip: Roger Federer wint het enkelspel bij de mannen @ 2.63

Als je deze zomer naar Wimbledon gaat, kom je voor een heleboel keuzes te staan. Er zijn een groot aantal banen, maar je kunt maar op één tegelijk zijn. Om je keuze te vereenvoudigen, hebben we alle wedstrijden van het toernooi in 2017 geanalyseerd. De statistieken vertellen je op welk van de Wimbledon courts je waarschijnlijk zult vinden wat je zoekt.

Non-stop actie

Niet verrassend dat op het Centre Court de meeste matches te zien zijn. Hier vinden de topontmoetingen van het toernooi plaats. In totaal werden er in 2017 41 wedstrijden gespeeld, zes meer dan op de tweede meest gebruikte locatie – Court 2 – en bijna het dubbele van de 22 die gemiddeld op de andere 17 Wimbledon courts te bekijken waren. Maar ook Court 6 heeft vorig jaar volop actie geboden. Met een gemiddelde van 3,3 sets en 32,2 games per match kreeg je hier serieuze waar voor je geld.

Glamour

Veel mensen komen naar SW19 om de topspelers in levende lijve te zien. Een stoel op Centre Court is hiervoor inderdaad de beste plek, maar als een kaartje voor de ‘show courts’ – dat zijn Centre Court plus Courts 1, 2 en 3 – je budget te boven gaat, is Court 12 een goed alternatief. Hier stond de laatste keer in 87% van de wedstrijden een geplaatste speler op de baan.

Dominantie…

Een van de mooiste sportervaringen is kijken naar een speler op de top van zijn kunnen, die een tegenstander alle hoeken van het veld laat zien. Als je hart hier sneller van gaat kloppen, is Center Court waarschijnlijk de plek voor jou. In 2017 waren hier de meeste gewonnen sets door de matchwinnaar te zien. Als je minder te besteden hebt, is Court 9 ook een goede keus. Hier won de uiteindelijke winnaar de meeste games en werden de meeste wedstrijden gewonnen in straight sets. En voor het hoogste percentage 6-0 sets moest je op Court 12 zijn, waar veel van de topspelers in actie kwamen..

… of strijd

Als je liever een gelijkopgaande strijd ziet, komen Court 6 en Court 14 in aanmerking. Hier gaf de uiteindelijke winnaar respectievelijk de meeste sets en de meeste games weg. Court 6 kende ook het laagste percentage matches gewonnen in straight sets. En nog een interessante statistiek: op Court 9 werd vorig jaar het hoogste percentage sets beslist in een tie-break.

Iets anders

Voor de fans van vrouwentennis was Court 4 vorig jaar ‘the place to be’. Bijna 60% van de spelers op deze baan waren vrouwen. Als de combinatie van chaos en coördinatie in het dubbelspel je aanspreekt: op Court 7 werden de laatste keer de meeste dubbels gespeeld -bijna driekwart van het totaal. En voor wie graag getuige is van een schokkende uitslag: in eenderde van de matches op Court 3 werd in 2017 een geplaatste speler uitgeschakeld.

X