Formule 1 veiligheid
Formule 1 veiligheid

Formule 1 veilgheid en vlaggen

Andere aspecten van de Formule 1 komen uitgebreid aan bod op onze andere Formule 1 pagina’s, waar Sarah Holt ook veelgestelde vragen beantwoordt:

F1 basisregels en veelgestelde vragen

F1 kwalificatie en training

F1 puntensysteem

F1 auto’s en banden

F1 circuits en kalender

 

Formule 1 veiligheid

Wie bestuurt de F1 safety car, is het een ex-pro?

“Ja, zijn naam is Bernd Mayländer. Hij kwam uit in het Duitse Touring Car Championship en reed ook Porsche sportwagens. Hij doet dit werk sinds 2000. De safety car lijkt heel langzaam te gaan in vergelijking met de F1-auto’s, maar Mayländer rijdt in feite op 99% van zijn limiet.”

Kent de F1 unieke veiligheidsprocedures, die niet te vinden zijn in andere vormen van racen?

“Een Virtual Safety Car (VSC) werd geïntroduceerd in 2015, dat is uniek. De FIA wilde een nieuwe manier om auto’s te vertragen na een ongeval of ander incident. In deze gevallen verschijnen nu de letters VSC op het dashboard van de auto’s om de coureurs te waarschuwen dat ze langzamer moeten rijden. VSC wordt voornamelijk gebruikt voor incidenten waarbij met dubbele gele vlaggen wordt gezwaaid. De safety car wordt nu vooral gebruikt voor de meer ernstige incidenten.”

Formule 1 vlaggen

Kun je uitleggen hoe de F1 vlaggen werken?

“Het zwaaien met die enorme vlaggen is een manier om boodschappen over te brengen aan coureurs, terwijl ze met hoge snelheid voorbij razen. De vlaggen worden gezwaaid door de marshals langs de kant van de baan, maar in de cockpit van de auto’s duikt ook een virtuele vlag op. Er zijn 10 vlaggen, de meest bekende is waarschijnlijk de geblokte vlag voor de winnaar aan het eind van de Grand Prix.”

Er is in het verleden enige discussie geweest over de blauwe F1 vlag. Heb je het gevoel dat de blauwe vlag noodzakelijk is in het hedendaagse racen?

“Ja. Als er auto’s met verschillende snelheden op hetzelfde stuk van het circuit rijden, hebben we de blauwe vlag nodig om de coureurs die worden gelapt te waarschuwen dat er een snellere auto aankomt. Zeg bijvoorbeeld dat je Lewis Hamilton bent en om de overwinning vecht met Max Verstappen. Je leidt op dat moment in de race, maar zit achter een langzamere auto die een ronde achterstand heeft. Als de blauwe vlag niet wordt gezwaaid om de rijder te waarschuwen dat hij aan de kant moet gaan, komt Hamilton vast te zitten achter de langzamere auto en Verstappen kan de kloof dichten en hem mogelijk de overwinning ontnemen.”

Wat is de betekenis van de verschillende Formule 1 vlagkleuren?

“Laten we ze één voor één bekijken. De geblokte vlag wordt gezwaaid aan het einde van elke sessie en aan de finish van de Grand Prix, eerst voor de winnaar en vervolgens voor elke auto die de finishlijn passeert. De gele vlag wordt gebruikt om te waarschuwen voor een mogelijk gevaar verderop en adviseert bestuurders te vertragen. Dubbele gele vlaggen waarschuwen bestuurders te vertragen en erop voorbereid zijn om te stoppen. De groene vlag geeft aan dat de weg vrij is, en de rode vlag betekent dat de sessie of de race wordt gestopt, meestal vanwege slecht weer of een ernstig ongeval.”

“De blauwe vlag, zoals gezegd, waarschuwt gelapte auto’s dat er een snellere auto nadert en dat ze die moeten laten passeren. Gele en rode gestreepte vlaggen wijzen op een glad wegdek, en een zwarte vlag met een oranje cirkel en autonummer waarschuwt een bepaalde coureur dat hij een mechanisch probleem heeft en in de pits moet komen. De half zwarte, half witte vlag met een autonummer maakt de bestuurder attent op onsportief gedrag. Een zwarte vlag met een autonummer is het ergste teken voor een coureur: het betekent dat hij is uitgesloten van de race en moet terugkeren naar de pits. De witte vlag tenslotte waarschuwt voor een langzaam rijdend voertuig op het circuit.”

Formule 1 weddenschappen

Bij bwin kun je op veel verschillende manieren wedden op de Formule 1. Zowel voor het kampioenschap als voor de afzonderlijke Grand Prix races bieden we spannende weddenschappen en geweldige quoteringen. Een paar wedmogelijkheden:

  • Wereldkampioenschap bij de coureurs en bij de constructeurs
  • Head to head weddenschappen: welke van twee teams of twee coureurs zal het beter doen in de race?
  • Wedden op de kwalificaties
  • Welke coureur schuift de meeste plaatsen op in de eerste ronde?

Ga naar onze Formule 1 weddenschappen

Regels voor wedden

Net zoals de Formule 1 en elke andere sport, heeft wedden zijn eigen regels, ontworpen voor maximaal speelplezier en fair play. Hier kun je zien hoe we wedden op sport leuk, eerlijk en makkelijk maken voor iedereen.

Weddenschappen tips

Alle sportweddenschappen

X