Arsenal - Stade Rennais (EL)
Carousel Featured section - big image ( 705x636 )

Is Hamilton de grootste F1-coureur aller tijden?

Nu Lewis Hamilton in 2020 een nieuwe Formule 1-titel heeft gewonnen, hebben we onderzocht hoe hij zich verhoudt tot andere F1-coureurs en of hij kan worden gezien als de beste coureur aller tijden.

Wanneer we kijken naar raceoverwinningen, dan is hij duidelijk de beste. Hamilton heeft meer raceoverwinningen op zijn naam staan dan welke coureur dan ook. Hij overtrof zelfs op veel jongere leeftijd al het aantal overwinningen van de vorige recordhouder Michael Schumacher.

Hij heeft ook het record voor podiumplaatsen verbroken. Hij heeft er 10 meer dan de huidige nummer twee. En dat is opnieuw Schumacher.

Er is slechts één coureur die hem nog zou kunnen overtreffen: Sebastian Vettel. Door de explosieve start van zijn F1-carrière had hij halverwege zijn twintiger jaren al veel meer bereikt dan Hamilton of Schumacher.

De carrière van de Duitser kwam na zijn vierde wereldkampioenschap wat tot stilstand. Toch staat hij op dezelfde leeftijd nog steeds op ongeveer dezelfde plaats als Hamilton. Als hij weer in vorm komt, dan kon hij nog wel eens een geduchte tegenstander worden voor de Engelsman.

Lewis Hamilton: koning van de kwalificatie

Hamilton’s grootste kracht, vergeleken met zijn concurrenten, is dat hij zich steeds weer goed kwalificeert. Er zijn maar drie coureurs in de hele geschiedenis van de sport die zijn gemiddelde vierde startpositie hebben overtroffen.

In de afgelopen 20 seizoenen kwam gemiddeld geen enkele coureur in de buurt van zijn beste kwalificatierondetijd. Het resultaat: 98 pole posities.

Zelfs als de kwalificatie niet goed verliep, slaagde Hamilton er alsnog in om zich te herstellen. Er zijn maar vijf coureurs in de geschiedenis van de Formule 1, met 50 of meer races op hun naam, die gestart zijn op de tweede rij en daarna een hoger percentage overwinningen boekten dan Hamilton.

De beroemdste zoon van Stevenage slaagt er ook in zijn auto zonder schade over het circuit te leiden. Huidige teamgenoot Valtteri Bottas is de enige coureur in de geschiedenis van de sport die aan ten minste 50 races heeft meegedaan en het grootste deel daarvan heeft uitgereden.

Hamilton heeft ook het hoogste percentage podiumplaatsen en top 10-posities in zijn leeftijdsgroep. Hij haalde hiermee de legendarische Juan Manuel Fangio in.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X