Man City / Man City, sportweddenschappen
Man City / Man City, sportweddenschappen

Het programma van Remco Evenepoel in 2023: wat kun je dit jaar verwachten van het Belgische wonderkind?

Het Belgische wielerwonder Remco Evenepoel, winnaar van de Vélo d’Or 2022 en lid van de ploeg Soudal-QuickStep, is het seizoen 2023 op indrukwekkende wijze begonnen. Na het winnen van het algemeen klassement van de UAE Tour, tweede worden in het algemeen klassement van de Volta a Catalunya, zevende worden in het algemeen klassement van de Vuelta a San Juan en het winnen van Luik-Bastenaken-Luik, vragen veel wielerliefhebbers zich af wat de jonge wielrenner voor ons in petto heeft voor de rest van het jaar. Hier is een gedetailleerd overzicht van het programma van Remco Evenepoel voor 2023 en wat we op elk evenement kunnen verwachten.

Een veelbelovende start van het seizoen

Evenepoel begon zijn wegraceseizoen in Argentinië tijdens de Vuelta a San Juan, 22-29 januari. Deze race in Argentinië betekende voor Remco Evenepoel de start van het programma voor 2023 en was voor hem een kans om het jaar goed te beginnen en zich voor te bereiden op de komende koersen. Daarna nam hij deel aan de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten in februari waar hij het algemeen klassement won, daarna aan de Volta a Catalunya in maart, waar hij tweede werd in het algemeen klassement. In april nam hij deel aan Luik-Bastenaken-Luik, een van de vijf klassiekers van de wielersport, waar hij zijn vaardigheden als puncher en klimmer toonde. Hij slaagde erin om deze race voor het 2ᵉ opeenvolgende jaar alleen te winnen, mede omdat Pogacar moest opgeven nadat hij het slachtoffer werd van een val en zijn linkerpols brak. In totaal zal de wereldkampioen 22 racedagen gereden hebben voor de start van de Giro op 6 mei.

Een concrete doelstelling van Remco Evenepoel in 2023

Evenepoels hoofddoel voor dit jaar is de Giro d’Italia. De Belg heeft al aangekondigd dat hij de Giro in zijn programma voor 2023 zal opnemen en deze wedstrijd verkiest boven de bergen van de Tour de France. De tijdrit van 70 km van de Giro past natuurlijk beter bij zijn vaardigheden dan het bergachtige Tour-parcours, dat in 2023 slechts één tijdrit bergop biedt. Deze beslissing is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat hij zich nog niet klaar voelt om zich te meten met de voormalige Tour de Franse winnaars, zoals Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard en mogelijk Egan Bernal.

Wedden op de Tour de France 2023

Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op deze wedstrijden, is Evenepoel van plan om deel te nemen aan vier hoogtestages alvorens de eerste grote ronde van het seizoen aan te gaan. Zoals hij zei tijdens de teampresentatie van Soudal-QuickStep, werkte deze aanpak vorig jaar goed voor hem, dus er is geen reden om zijn strategie te wijzigen.

Met betrekking tot zijn doelstellingen voor deze eerste races benadrukte de Belg dat hij elke keer mikt op het podium of in ieder geval een ritzege. Hij bevestigde ook zijn ambitie om de drie grote rondes te winnen: “Het winnen van de drie grote rondes is mijn grootste droom”, vertelde hij Alberto Contador op Eurosport na zijn overwinning in de Vuelta.

De Giro d’Italia wordt een echte test voor Remco Evenepoel, die het moet opnemen tegen renners als Geraint Thomas en Primož Roglič. Als het hem lukt om gezond te blijven en valpartijen te vermijden, wordt hij ongetwijfeld een van de favorieten om de roze trui te winnen. Het zal echter ook nodig zijn om zijn prestaties in de bergen te monitoren, wat een bepalende factor kan zijn in de race om het algemeen klassement.

Wedden op de Giro d’Italia 2023

De uitdaging van de dubbel Giro-Vuelta en de wereldkampioenschappen

Hoewel de Giro-Tour de France-dubbel nog steeds buiten bereik lijkt voor Evenepoel, zou hij in de verleiding kunnen komen om de Giro-Vuelta-dubbel te proberen, vooral omdat hij al heeft bewezen dat hij de Spaanse Grote Ronde kan winnen. Wellicht mikt hij in september ook op een nieuwe wereldtitel op de weg, nadat hij die titel in 2022 had behaald. Die drie races in één jaar winnen zou een indrukwekkende prestatie zijn in het programma van Remco Evenepoel voor 2023.

Tijdens het seizoen 2022 behaalde Remco Evenepoel enkele indrukwekkende overwinningen, waaronder het winnen van zijn eerste wielermonument in Luik-Bastenaken-Luik met 48 seconden voorsprong op het tweede, en zegevierde hij in de Clásica de San Sebastián dankzij een solo-ontsnapping van 44 kilometer. Hij behaalde ook zijn eerste Grand Tour-overwinning door de Vuelta a España te winnen, de rode trui te pakken in etappe zes en weerstand te bieden aan de aanvallen van zijn rivalen, met name Primož Roglič. Ten slotte eindigde Evenepoel op de UCI Wereldkampioenschappen 2022 in Wollongong, Australië, als derde in de individuele tijdrit en won hij de wegwedstrijd, ontsnapte op 32 km van de finish en eindigde met een voorsprong van twee minuten en 21 seconden op de Fransman Christophe Laporte.

Kortom, het programma van Remco Evenepoel in 2023 is druk en ambitieus. De Belg heeft aan het begin van het seizoen al goed gepresteerd en heeft nog veel uitdagingen te overwinnen. De Giro d’Italia en de wereldkampioenschappen op de weg zullen de hoogtepunten van zijn seizoen zijn en zijn prestaties tijdens deze evenementen zullen nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden. Als Remco Evenepoel zijn doelen weet te behalen, zou 2023 een uitzonderlijk jaar kunnen worden voor het Belgische wonderkind. Wielerfans en -kijkers zullen reikhalzend uitkijken naar wat Remco Evenepoel kan bereiken in dit spannende seizoen.

X