De Tour de France 2023, voetbalweddenschappen
De Tour de France 2023, voetbalweddenschappen

Tour de France 2023: route, teams en favorieten

De Tour de France 2023 belooft nu al fascinerend te worden, met een parcours dat bergachtige uitdagingen, tijdritten en spannende sprints combineert. Beroemd om zijn vermogen om carrières vorm te geven en epische momenten te bezorgen, blijft “La Grande Boucle” het belangrijkste evenement van de wereldwijde wielerkalender. In deze preview analyseren we het parcours, teams en favorieten van de Tour de France 2023.

De belangrijkste etappes

De Tour de France 2023, die van start gaat op 27 oktober 2022, belicht vooral de bergetappes door de vijf belangrijkste massieven van Frankrijk. De race van 3404 km, die begint in Baskenland en eindigt in Parijs, omvat een enkele heuvelachtige tijdrit van 22 km in de Alpen.

De Tour omvat acht vlakke etappes voor sprinters, vier heuveletappes en acht bergetappes, waarvan vier met aankomst op hoogte in Cauterets-Cambasque, Puy-de-Dôme, Grand Colombier en Saint-Gervais Mont-Blanc. Tot de moeilijkste etappes behoren de 14ᵉ in Morzine met een hoogteverschil van 4200 meter en de 17ᵉ in Courchevel, met de beklimming van de Col de la Loze.

Bergritten

De bergetappes zijn, zoals de naam al doet vermoeden, de etappes waarop de renners steile hellingen moeten beklimmen. Het is tijdens deze etappes dat de beste klimmers het verschil kunnen maken en het peloton voor kunnen blijven. De bergetappes van de Tour de France 2023 gaan door alle bergketens van Frankrijk, van de Pyreneeën tot de Alpen, door het Centraal Massief, de Jura en de Vogezen.

Tijdritten

Dit jaar is er slechts één tijdrit in het parcours van de Tour de France. Die vindt plaats in etappe 16, na de tweede rustdag. Het parcours van 22 km tussen Passy en Combloux belooft een echte test te worden voor sprinters. Het omvat met name de kust van Domancy, die tijdens de vorige Tour de France al een beslissende rol heeft gespeeld.

Vlakke etappes

Deze etappes zijn over het algemeen vlak en geven de voorkeur aan sprinters, die van de gelegenheid gebruik maken om te schitteren. De Tour de France van 2023 omvat acht van dergelijke etappes, die elke keer sprinters de kans bieden om te pronken met hun kracht en snelheid, in een intense strijd naar de finish.

Nieuw en gewijzigd ten opzichte van eerdere edities

Onder de nieuwigheden en veranderingen van deze Tour de France 2023 merken we de minder aanwezigheid van tijdritten op met slechts één in het parcours, in het voordeel van bergspecialisten. Deze editie zal vooral het uithoudingsvermogen en de weerstand van de wielrenners op de proef stellen in de beklimmingen.

Vier van deze beklimmingen eindigen in een finish op de top, waardoor de druk op klimmers toeneemt om onderaan de klim te presteren. De traditionele tijdrit van de afgelopen editie is vervangen door een heuvelachtige tijdrit, waarbij de nadruk ligt op de kracht en techniek van de renners, in plaats van op hun vermogen om over een lange afstand een constant tempo aan te houden.

De opvallende nieuwigheid in het parcours van deze editie is de aankomst in Puy-de-Dôme, een legendarische klim, afwezig sinds 1988 om milieuredenen. Opvallend is ook de aankomst op Saint-Gervais Mont-Blanc: het peloton vindt daar een grote uitdaging met een laatste beklimming met zicht op de Mont-Blanc.

Teams en renners

Deelnemende teams en hun leiders

Het peloton voor de 2023-editie van de Tour de France bestaat uit 22 teams, 18 UCI WorldTeams en 4 UCI ProTeams.

UAE Team Emirates wordt geleid door de jonge Sloveense klimmer Tadej Pogačar, die na zijn overwinningen in 2020 en 2021 ongetwijfeld de favoriet is. Hij zal de te kloppen man zijn. Jumbo-Visma rekent op Jonas Vingegaard, die vorig jaar bewees een serieuze concurrent te zijn voor Pogacar. Bora-Hansgrohe rekent op de Australische klimmer Jai Hindley, die een interessante outsider zou kunnen zijn in de race om de gele trui.

Bahrain Victorious staat onder leiding van Mikel Landa die, na in respectievelijk 2017 en 2020 vierde en vijfde te zijn geworden in de Tour, een sterke kanshebber zou kunnen zijn voor het podium. Groupama-FDJ rekent op David Gaudu, een van Frankrijks grootste hoop. Movistar Team wordt geleid door Enric Mas, die dit jaar hoopt op het podium te klimmen na als vijfde te zijn geëindigd in 2020 en zesde in 2021.

DSM heeft in zijn gelederen Romain Bardet, de Fransman met het beste record in het algemeen klassement van de Tour de France. AG2R Citroën Team rekent op Ben O’Connor, de Australiër die in 2021 vierde werd. Trek-Segafredo zet in op de Italiaanse klimmer Giulio Ciccone, en Ineos Grenadiers hebben meerdere opties voor het algemeen klassement, waaronder de Colombiaan Dani Martínez en de ex-Tour winnaar Egan Bernal.

Pogacar, favoriet op de Tour de France 2023

Renners om te volgen

De favorieten voor het algemeen klassement

De Tour de France 2023 belooft een spannend duel tussen twee uitzonderlijke renners, Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar. Ondanks het verlies van Pogacar in Parijs-Nice in maart, is Vingegaard zeker niet kansloos, met 11 overwinningen sinds het begin van het seizoen. Hij maakte niet alleen indruk met zijn huidige navigatie, maar ook met zijn vermogen om zijn prestaties naar een hoger niveau te tillen. Pogacar van zijn kant blijft verbazen met zijn aanvallende stijl. De twee favorieten leven in een andere realiteit dan andere renners die strijden, inclusief degenen die op het podium mikken.

Sprinters en kansen op ritzeges

Onder de deelnemers aan de Tour de France 2023 vielen verschillende sprinters op, waardoor een diep en stimulerend wedstrijdveld ontstond. Jasper Philipsen, Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen maken zich allemaal op voor de Tour, elk met een indrukwekkende snelheid. Ze zullen het echter moeten opnemen tegen andere geduchte tegenstanders zoals Caleb Ewan en Sam Bennett, die allebei graag een nieuwe betekenis aan hun campagne willen geven. Mads Pedersen en Biniam Girmay, die in staat zijn om het zwaarste terrein te weerstaan, zullen ook deelnemen aan de race. Tot slot mogen we de aanwezigheid van Mark Cavendish, huidig recordhouder aantal ritzeges in de Tour, niet vergeten.

De kansen op Belgische overwinningen

De Tour de France 2023 biedt verschillende kansen op Belgische overwinningen. Een naam die in het oog springt, is die van Wout Van Aert. Zijn veelzijdigheid op de weg maakt Van Aert in staat om zowel massasprints als bergetappes te winnen. Samen met zijn ploeg Jumbo-Visma zal Van Aert een cruciale rol spelen in het verdedigen van de titel van Jonas Vingegaard. Hoewel hij erop heeft aangedrongen dat de groene trui niet zijn hoofddoel is, zou het niet verwonderlijk zijn om hem tijdens de race meerdere keren te zien schitteren, te beginnen met de eerste etappes in Baskenland.

Outsiders en opkomend talent

Elke editie van de Tour de France onthult niet alleen de kampioenen van nu, maar ook de kostbare talenten van de toekomst. In het peloton vallen dit jaar verschillende figuren op.

Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard domineren grotendeels de prognose, maar namen als Jai Hindley (Bora-Hansgrohe), Wilco Kelderman (Jumbo-Visma) en Adam Yates (UAE Emirates) mogen niet worden uitgesloten. Deze renners hebben allemaal hun potentieel bewezen in eerdere races en zouden kunnen profiteren van de bergetappes om een plek op het podium te verdienen.

Onder de opkomende figuren is Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo), die zijn Tour de France-debuut maakt, de jonge renner om in de gaten te houden. De 22-jarige Deen heeft zich bewezen in de Tour de Suisse en zou wel eens voor een verrassing kunnen zorgen.

De Ecuadoraan Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) en de Brit Simon Yates (Jayco-Alula), hoewel de laatste tijd wat afwezig, zouden ook kunnen verrassen.

Evenmin mogen we renners als Egan Bernal, een voormalig Tourwinnaar die terugkeert van een blessure, en zijn teamgenoot Carlos Rodríguez, die een interessant alternatief vormt voor het team van Ineos Grenadiers, niet uitsluiten.

X