Alles wat je moet weten over de kwartfinales van de Champions League, Europa League en Conference League
Alles wat je moet weten over de kwartfinales van de Champions League, Europa League en Conference League

Alles wat je moet weten over de kwartfinales van de Champions League, Europa League en Conference League

De lotingen voor de kwartfinales van de Champions League, Europa League en Europa Conference League zijn afgerond en de resterende acht teams in elke competitie kennen nu hun mogelijke route naar de finale.

We hebben el duel bekeken en resultaten uit het verleden geanalyseerd in een uitgebreide gids met wat je kunt verwachten tot de finale.

Champions League

De kwartfinalisten van de Champions League van dit jaar hebben gezamenlijk 34 keer de meest prestigieuze clubcompetitie van Europa gewonnen.

Real Madrid – winnaars van het toernooi in vijf van de laatste negen seizoenen – heeft het beste winstpercentage in vergelijking met de overige teams, met 19 overwinningen uit 34 wedstrijden sinds 2003-2004. Dat gezegd hebbende, wonnen ze slechts één van hun laatste vier ontmoetingen tegen hun tegenstander Chelsea.

De confrontatie tussen Manchester City en Bayern München is misschien wel de clash van deze ronde, waarbij City-coach Pep Guardiola tegenover zijn voormalige club staat.

City’s Erling Haaland is de topscorer van dit seizoen met 10 doelpunten – waaronder vijf in een 7-0 overwinning op Leipzig in de vorige ronde.

De aanval van Napoli is echter misschien wel de krachtigste, met vier spelers in de top 10 op basis van doelpunten en assists per 90 minuten.

De leiders van de Serie A worden gezien als potentiële winnaars van de Champions League, hun route naar de finale omvat een ontmoeting met AC Milan – die ze dit seizoen al hebben verslagen – en vervolgens een ontmoeting met Inter of Benfica.

De Portugese ploeg heeft de afgelopen 20 jaar geen enkele overwinning geboekt tegen de andere zeven kwartfinalisten.

Europa League

Zeven verschillende landen zijn vertegenwoordigd in de laatste acht van de Europa League.

De twee favorieten, Juventus en Manchester United, zullen elkaar in de halve finale ontmoeten, als ze erin slagen om respectievelijk Sporting en Sevilla uit te schakelen.

Beide teams hebben minstens de helft van hun wedstrijden tegen de andere kwartfinalisten gewonnen, al moet United Sevilla nog na drie pogingen verslaan.

In de andere kwartfinales neemt het Belgische Union SG – voor het eerst sinds het midden van de jaren zestig deel aan een Europese competitie – het op tegen Xabi Alonso’s Leverkusen, terwijl een jong Feyenoord het opneemt tegen Roma van Jose Mourinho.

Deze wedstrijd is bijzonder intrigerend, aangezien Roma een zware taak heeft tegen Eredivisie-koploper Feyenoord – met spelers als Santiago Gimenez, Oussama Idrissi en Alireza Jahanbakhsh in het team, 3 van de top 10 overgebleven spitsen in de competitie.

Europa Conference League

De Europa Conference League ligt nog helemaal open en geen van de kwartfinalisten heeft deze eeuw een Europese trofee gewonnen.

West Ham zette dit seizoen de binnenlandse problemen in Europa aan de kant door alle acht de wedstrijden te winnen – nadat ze in de vorige editie ook de halve finales van de Europa League hadden bereikt.

Ondanks hun mindere vorm in de Premier League, zal de ploeg van David Moyes overweldigend favoriet zijn om AA Gent uit te schakelen en een van de twee clubs, Anderlecht of AZ, te ontmoeten in de halve finale.

Het Italiaanse Fiorentina – tegen wie de Hammers alleen in de finale kunnen spelen – lijkt de grootste bedreiging te vormen voor hun aspiratie om een prijs te pakken.

De Serie A-club zou gemakkelijk van Lech Poznan moeten kunnen winnen, met een aanval bestaande uit de topscorer van het toernooi, Luka Jovic (zes goals), en zijn beste aangever, Christian Kouame (vijf assists).

Als ze erin slagen de halve finale te bereiken, zullen ze het opnemen tegen FC Basel of OGC Nice.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X